Promjena Pravilnika veteranski nogomet

Izvršni odbor HNS-a je na sjednici od 6.lipnja, na prijedlog komisije za veteranski nogomet , usvojio 2 dokumenta koji se nalaze u prilogu ovog maila, Pravilnik o izmjenama Pravilnika o statusu igrača i registracijama te izmijenjene Osnove natjecanja veteranskog nogometa HNS-a.

Neposredni povod izmjene dosadašnjih dokumenata, a na neki način i osnovnih pravila veteranskog nogometa, koja su egzistirala od 1971.godine, a tijekom desetljeća nadopunjavana, leži u činjenici da se iz niza podataka vidjelo, da je dobna granica od 33 godine postala preniska, jer je biološki razvoj igrača pokazao da su puno duže aktivni u seniorskom nogometu te da je priljev mlađih igrača u odnosu na odljev veteranskih igrača starijih od 45 godina sve manji, čime smo u zadnjim godinama izgubili 20% klubova i registriranih igrača veterana. Također u mnogim sredinama, unatoč svim naporima, jednostavno nije bilo moguće pokrenuti organizirano natjecanje veterana u sklopu ŽNS-a.

Sve te činjenice i promišljanja dovela su do priloženih izmjena koje stupaju na snagu 01.07.2022.godine, koje ćemo u nastavku pokušati pojasniti:

  1. Kao nova dobna granica za igranje veteranskog nogometa od nove natjecateljske godine, određuje se navršenih 36 godina života, odnosno preciznije kako kaže Pravilnik, novi igrači u veteranskom nogometu moći će se registrirati i nastupati u natjecateljskoj godini u kojoj navršavaju 37 godina (npr u natjecateljskoj godini 2022/23 igrači rođeni 30.06.1986. i stariji)
  2. Svi novoregistrirani igrači i svi oni do sada registrirani veterani, koji zadovoljavaju ovu dobnu granicu od nove natjecateljske godine, moći će u svojem klubu paralelno igrati za kategoriju seniora i veterana i biti će kao takvi prebačeni iz posebnog registra igrača veterana u osnovni registar igrača te će to pravo paralelnog nastupa za svoj klub ostvarivati istom  jedinstvenom sportskom iskaznicom
  3. Igrači veterani koji će biti registrirani zaključno s 30.06.2022.godine, dakle prije stupanja na snagu novog Pravilnika, a mlađi su od nove dobne granice, ostati će registrirani u svojim klubovima i dalje u posebnom registru igrača veterana (na sportskoj iskaznici i dalje će stajati oznaka veteran), i moći će u svojem klubu nastupati isključivo za kategoriju veterana, do natjecateljske godine, u kojoj će navršiti 37 godina. COMET sustav će automatski svake godine 01.07. prebacivati igrače koji će navršavati 37 godina iz registra igrača veterana u osnovni registar igrača i oni će od tog trenutka steći pravo igranja i za kategoriju seniora u svom klubu.
  4. Igrači veterani koji ne zadovoljavaju novu dobnu granicu i nalaze se u posebnom registru igrača veterana, moći će ostvariti prijelaz samo u drugi veteranski klub, ali ako se u međuvremenu vrate u seniore nekog kluba, neće im biti omogućen povratak i nastup za veterane do natjecateljske godine u kojoj navršavaju 37 godina.

Sve ove izmjene u funkciji su revitalizacije veteranskog nogometa i alat u rukama ljudi koji brinu o veteranskom nogometu pri županijskim nogometnim savezima, kako bi uspješnije pokretali i organizirali veteranska natjecanja, naročito u sredinama , u kojima zbog malog broja igrača po klubovima, igrači radije biraju igrati seniorski nogomet, iako su već duboko u veteranskim godinama te su za veterane igrali neorganizirano u tzv. divljim ligama. Također, ovim promjenama očekujemo smanjen odljev igrača starijih od 45 godina, koji su odustajali od veterana, jer se nisu mogli fizički nositi s mlađahnim igračima.

Pozivamo Vas i molimo ovim putem da proslijedite ovaj dopis svojim komisijama za veteranski nogomet, kako bi sa sadržajem istog bili upoznati voditelji, igrači i budući igrači veterani, koji je i u ovom trenutku uvjerljivo najjači veteranski pokret uopće, obzirom na udio veteranskih klubova i igrača, u ukupnoj populaciji registriranih nogometaša.

Za sve nejasnoće i upite, tajnik komisije za veteranski nogomet stoji Vam na raspolaganju, kao i članovi komisije za veteranski nogomet iz Vaših nogometnih središta.

Foto: HNS